Grzybnia wyselekcjonowana - Czubajka Kania 120 ml Mycelium
Opis
Wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych z certyfikowanej i ekologicznej grzybni.
Kanie to niezwykle cenione grzyby leśne, smaczne, wprost wyborne. W kuchni przyrządzane na wiele sposobów, najczęściej panierowane i smażone w tłuszczu. Kapelusz młodych owocników jest kulisty, dojrzałych płaski z garbkiem na szczycie, pokryty brązowymi, grubymi i odstającymi dachówkowatymi łuskami. Spód kapelusza pokrywają gęsto ułożone białawe blaszki. Trzon jest wysoki, ma bulwiastą podstawę oraz ruchomy pierścień.
Czubajka kania w naturze występuje na brzegach lasów, na polanach leśnych i zrębach, na trawiastych łąkach i w parkach. Rośnie najczęściej na glebach gliniastych zasobnych w wapń i krzemiany, dlatego do uprawy wybieramy miejsca najbardziej zbliżone do naturalnych. Poza momentem aplikacji nie ma potrzeby na dodatkową pielęgnację. Pierwsze grzyby mogą się pojawić po 2-3 latach od aplikacji.
Podczas uprawy, niekiedy mogą pojawić się również inne gatunki grzybów, także niejadalnych dlatego należy zachować szczególną ostrożność w momencie pojawienia się owocników.