Grzybnia wyselekcjonowana - Smardze 120 ml Mycelium
Opis
Wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych z certyfikowanej i ekologicznej grzybni.
Smardze to niezwykłe grzyby o wyjątkowych walorach smakowych. Należą do elity grzybów wiosennych, występują od drugiej połowy marca do początku maja. Smardze są bardzo charakterystyczne, mają kapelusz podzielony podłużnymi i poprzecznymi żebrami na nieregularne jamki przechodzące w biały trzon, w środku są puste. Wspaniale nadają się do zup, faszerowania i zapiekania.
Grzybnię aplikujemy od marca do listopada. Poza określonym sposobem aplikacji nie prowadzimy dodatkowej pielęgnacji. Pierwsze grzyby mogą pojawić się już wiosną następnego roku, jednak częściej następuje to po 2-3 latach.
Zastosowane w preparacie grzybni kilku gatunków smardzy zwiększa szanse na tworzenie przez grzyby jadalnych owocników. Podczas uprawy, niektóre mogą pojawiać się również inne gatunki grzybów, także niejadalnych dlatego należy zachować szczególną ostrożność w momencie pojawienia się owocników.