Nasiona Kapusty brukselskiej Groninger 2g Vilmorin
Opis
Uprawa Kapusty - w sam raz dla hobbystów!
Kapusta Brukselska Groninger Brassica oleracea convar. oleracea var. Gemmifera
Jak siać? Kapustę wysiewa się do rozsad od kwietnia
na głębokość 0,5 - 1 cm, w rozstawie 40-50 x 40-50 cm.
Przesadzanie sadzonek sałaty z rozsad do gruntu
od 15 maja do 15 czerwca. Najlepiej plonuje w drugim roku po oborniku.
Warunki uprawy: Miejsce słoneczne,
żyzna wilgotna próchniczna gliniasto-piaszczysta gleba
o podłożu pH 6.2 - 6.8 stwarzają odpowiednie
środowisko dla uprawy kapusty brukselskiej.
Odpowiednia temperatura otoczenia dla wykiełkowania
nasion kapusty brukselskiej Groninger
wynosi co najmniej 15°C i powyżej,
dla wzrostu przedział wynosi 18°C-20°C.
Zbiór: Między wrześniem, a październikiem.
Praktyczne ciekawostki:
Dwuletniej Kapusty nie sadzi się na tej samej ziemi, na której wcześniej rosła do pięciu lat. Natomiast po ogórku, cebuli, pomidorze i porze jak najbardziej. Towarzystwem dla niej nie będzie czosnek, rzodkiewka, pomidor, marchew, truskawka, ale pozytywnie dogaduje się z sałatą, koprem, burakiem, grochem, szczypiorkiem czy fasolą karłową. Długość dnia jest czynnikiem warunkującym kwitnienie kapusty, im dłuższy tym szybciej zaczyna wydawać owoce. Dbając o właściwe regularne mało obfite nawadniane sadzonek oraz nawożenie wieloskładnikowymi odżywkami mineralnymi do warzyw, obserwuje się efektywny wzrost i obfity plon. Odchwaszczanie jest kluczowe, we własnym ogrodzie zamiast środków chemicznych warto wykonać to własnoręcznie dla bardziej ekologicznych zbiorów.