Kompostownik domowy kuchenny Bokashi Hozelock Pure
Opis
Kluczowe cechy
- Kuchenny kompostownik, który produkuje bogaty w składniki płynny nawóz i bazę dla kompostu
- Możliwość rozkładania wszystkich odpadków kuchennych: roślinnych, kawałków mięsa i ryb
- Płynny nawóz pobierany specjalnym kranikiem, gotowy jest już po 5 dniach, a kompost po 15-20 dniach
- Szczelna pokrywa zabezpiecza przed nieprzyjemnym zapachem.
- Pojemność: 16 litrów
- Rozmiary: wys. 39 cm, szer. 33 cm gł. 28 cm
- Materiał: Tworzywo sztuczne z recyclingu.
Zawartość opakowania:
Pojemnik do kompostowania, 1 kg zrębków/ortąb Bokashi -aktywator biologiczny, miarka, do zrąbków, menzurka do nawozu, ubijaczka
Szczegóły:
Domowy kompostownik Bokashi angielskiej firmy Hozelock umożliwia 100% kompostowanie domowych odpadków dzięki czemu ograniczamy ładunki śmieciarek i objętość przechowywanych śmieci. Fermentacja prawie wszystkich odpadków spożywczych z dodatkiem zrąbków Bokashi odbywa się szczelnym pojemniku. Produktem kompostowania jest bogaty w wartości odżywcze płynny nawóz i wstępnie przekompostowane odpadki, które można wymieszać z glebą, dodać do tradycyjnego kompostownika bez obawy o nieprzyjemny zapach albo do zbiorczego kosza na śmieci w znacznie pomniejszonej objętości.
Zrąbki Bokashi zostały wynalezione w Japonii i składają się z mieszanki otrąb i specjalnych efektywnych mikroorganizmów (tak zwanych EMów), które działają jako aktywator i kompostują prawie wszystkie odpadki kuchenne. Kompostować można nie tylko odpadki warzywne ale także resztki z talerzy, mięso, ryby i nabiał. Po 5 dniach zaczynamy odzyskiwać bogatą w substancje odżywcze płyn, a po 15-20 dniach wstępny kompost gotowy do przekopania z gruntem, dodania do tradycyjnego kompostu albo wyrzucenia do zbiorczego pojemnika na śmieci.
Płyn może być również używany do udrażniania i czyszczenia rur kanalizacyjnych i redukowania nieprzyjemnego zapachu w szambach.
Jak używać kompostownika Bokashi?
1. Na spód kompostownika wsyp 20 ml otrąb Bokashi jako starter.
2. Sukcesywnie dodawaj rozdrobnione odpadki ubijając je tak, żeby w zbiorniku było jak najmniej powietrza. Każda warstwę przesyp 20 ml zrąbków Bokashi.
3. Po dodaniu każdej warstwy, szczelnie zamknij pokrywę.
4. Co 3-5 dni spuść płyn za pomocą kranika*.
5. Po około 14 dniach opróżnij kompostownik**.
*Płyn z kompostownika można po rozcieńczeniu używać jako nawóz do roślin w stężeniu 1:100. Kiedy kompostownik się zapełni, zostaw go zamkniętego przez 14 dni i co 3-5 dni przez kranik pobieraj. Nierozcieńczony płyn można również wylać do kanalizacji lub przydomowej oczyszczalni ścieków.
** Przekompostowane resztki należy dodać do tradycyjnego kompostownika, przekopać z glebą albo wyrzucić do zbiorczego pojemnika na odpady kompostowalne.