Nasiona Selera naciowego Plein Blenc Pascal 0,5 g Legutko
Opis
Uprawa Selera - w sam raz dla hobbystów!
Seler Naciowy Plein Blanc Pascal Apium graveolens
Jak siać? Seler wysiewa się pod osłony
od lutego do kwietnia na głębokość 0.5 cm,
Przesadzanie sadzonek sałaty
z rozsad do gruntu od kwietnia do czerwca
w rozstawie 40 x 30 cm.
Najlepiej plonuje w drugim roku po oborniku.
Warunki uprawy: Miejsce ciepłe słoneczne,
żyzna wilgotna próchniczna gliniasto-piaszczysta gleba,
o podłożu pH 6.5 - 7.5, stwarzają odpowiednie środowisko
dla uprawy selera. Temperatura otoczenia do wzrostu rośliny od 15°C.
Zbiór: Między czerwcem, a październikiem.
Praktyczne ciekawostki:
Jednorocznego selera nie sadzi się na tej samej ziemi, na której wcześniej rósł do czterech lat, ani po warzywach korzeniowych. Gleba po warzywach cebulowych, kapustnych, roślinach motylkowych, ogórkach, grochu, fasoli, pomidorach i niektórych zbożach nie zaszkodzi. Dbając o właściwe regularne mało obfite nawadniane, przerywanie, nawożenie można zaobserwować pomyślny wzrost selera. Delikatne ostrożne odchwaszczanie młodych roślinek jest kluczowe, we własnym ogrodzie zamiast środków chemicznych warto wykonać to własnoręcznie dla bardziej ekologicznych zbiorów.