Nasiona Dyni zwyczajnej Patisson Orange 1g Legutko
Opis
Uprawa Dyni - w sam raz dla hobbystów!
Dynia Zwyczajna Pâtisson Orange Cucurbita pepo
Jak siać? Dynie wysiewa się bezpośrednio do gruntu w I połowie maja na głębokość 2-3cm, po 2-3 nasiona w tym samym miejscu, w rzędach o odległości 1x0,8m od siebie.
Warunki uprawy: Miejsce słoneczne, ciepłe oraz podłoże z optymalną zawartością azotu.
Żyzna i przepuszczalna gleba jest właściwa dla dyni. Temperatura otoczenia powinna wynosić minimum 10°C aż do 25°C, ponieważ przy mniejszej niż dziesięć stopni może nie wyrosnąć, a przy zerowej umiera.
Zbiór: Między lipcem, a wrześniem.
Praktyczne ciekawostki:
Botaniczna odmiana nie wymaga ogromnych rozmiarów, żeby móc ją wykorzystać w kuchni. Już małe owoce przeznaczane są w całości na marynaty. Wysiew nasion do gruntu niech odbywa się dopiero jak przeminą zimni ogrodnicy. Żarłoczne dynie, żeby obficie wydać plon, najlepiej będą się czuć w I roku po oborniku, na podłożu wzbogaconym kompostem oraz czarną agrowłókniną dla zwiększenia ciepła, utrzymania odpowiedniej wilgoci i zabezpieczenia przed chwastami czy chorobami. Jednak nie wymagają aż tak dużej przestrzeni jak inne odmiany. Absolutnie wyklucza się sianie dyni na glebie, którą wcześniej użytkowała inna z rodziny obojętnie jakiej odmiany aż do 5 lat. Korzystnie rośnie po cebuli, rzodkiewce, grochu, kapuście i marchewce oraz po roślinach motylkowatych. Nierzadko mogą pojawić się choroby, ale na nie również są sposoby w postaci odpowiednich środków na szkodniki czy środków grzybobójczych. Regularnie podlewamy, nie przelewamy!