Nasiona Pora De Carentan Bio 0,5g Vilmorin
Opis
Uprawa Pora - w sam raz dla hobbystów!
Por De Carentan 2 Allium porrum
Jak siać? Por wysiewa się bezpośrednio do gruntu w maju
na głębokość 1cm w rozstawie 30-50 x 15-20cm
oraz pod osłonami od marca do kwietnia, przesadzając w maju.
Najlepiej plonuje w pierwszym roku po kompoście
oraz w drugim po oborniku.
Warunki uprawy: Miejsce chłodne słoneczne, przepuszczalna
żyzna wilgotna próchniczna gliniasto-piaszczysta gleba
o podłożu pH 6-7,5 stwarzają odpowiednie środowisko
dla uprawy nasiona pora De Carentan 2.
Odpowiednia temperatura otoczenia dla wzrostu nasion
wynosi co najmniej 15°C i powyżej chociaż kiełkuje już w 3°C.
Zbiór: Między wrześniem, a listopadem.
Praktyczne ciekawostki:
Dwuletniego pora nie sadzi się na tej samej ziemi, na której wcześniej rósł do czterech lat, ani po warzywach cebulowych/grochu/fasoli tyczkowej/burakach ćwikłowych. Gleba po ogórkach, pomidorach, selerze, warzywach kapustnych i niektórych zbożach nie zaszkodzi. Doborowym towarzystwem dla pora jest rzodkiewka, którą warto siać w jednym rzędzie, sałata, marchew, koper czy kminek. Dbając o właściwe regularne mało obfite poranne nawadniane, przerywanie, nawożenie można zaobserwować pomyślny wzrost pora. Delikatne ostrożne odchwaszczanie młodych roślinek jest kluczowe, we własnym ogrodzie zamiast środków chemicznych warto wykonać to własnoręcznie dla bardziej ekologicznych zbiorów.