Nasiona Selera korzeniowego Makar 0,5g Vilmorin
Opis
Uprawa Selera - w sam raz dla hobbystów!
Seler Korzeniowy Makar Apium graveolens
Jak siać? Seler wysiewa się pod osłony
od lutego do marca na głębokość 0.5 cm,
w rozstawie 30-40 x 20-25 cm.
Przesadzanie sadzonek sałaty
z rozsad do gruntu od maja do sierpnia.
Najlepiej plonuje w drugim roku po oborniku.
Warunki uprawy: Miejsce ciepłe słoneczne,
żyzna wilgotna próchniczna gliniasto-piaszczysta gleba,
o podłożu pH 6.5 - 7.5, stwarzają odpowiednie środowisko
dla uprawy selera. Temperatura otoczenia do wzrostu rośliny od 15°C.
Zbiór: Między sierpniem, a październikiem.
Praktyczne ciekawostki:
Jednorocznego selera nie sadzi się na tej samej ziemi, na której wcześniej rósł do czterech lat, ani po warzywach korzeniowych. Gleba po warzywach cebulowych, kapustnych, roślinach motylkowych, ogórkach, grochu, fasoli, pomidorach i niektórych zbożach nie zaszkodzi. Dbając o właściwe regularne mało obfite nawadniane, przerywanie, nawożenie można zaobserwować pomyślny wzrost selera. Delikatne ostrożne odchwaszczanie młodych roślinek jest kluczowe, we własnym ogrodzie zamiast środków chemicznych warto wykonać to własnoręcznie dla bardziej ekologicznych zbiorów.