Nasiona Ogórka Zuzanna F1, 3g Vilmorin
Opis
Uprawa Ogórka - w sam raz dla hobbystów!
Ogórek Konserwowy Partenokarpiczny Zuzanna F1 Cucumis sativus
Jak siać? Ogórek wysiewa się do gruntu
w majuna głębokość 2 - 3 cm,
po 2-3 nasiona w jednym miejscu,
w rozmieszczeniu 60 x 40 cm lub 100 x 20 cm od siebie.
Warunki uprawy: Miejsce słoneczne niezacienione,
osłonięte od wiatru. Ciepło otoczenia dla odpowiedniego wzrostu
zaczyna się od 18°C aż do 30°C. Próchnicza wilgotna przepuszczalna gleba
o odczynie pH między 6.0 - 7.2, podłoże szybko nagrzewające się
oraz nawóz obornikowy i/lub kompost,
stwarzają środowisko w sam raz dla najlepszych plonów
ogórków partenokarpicznych.
Zbiór: Między lipcem, a wrześniem
Praktyczne ciekawostki:
Azjatycka roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych do uprawy na działce i na polu. Odmiana ogórka partenokarpicznego, który zawiązuje owoce bez zapylania. Ogórek potrzebuje odpowiedniego podłoża nawożonego obornikiem, przygotowanego rok wcześniej po zbiorach w okresie jesiennym. Już w trakcie wzrostu, po wysiewie, dba się o roślinę dokarmiając ją co dwa tygodniem nawozem wieloskładnikowym do ogórków. Warzywo zdecydowanie wymaga częstych, ale ostrożnych zabiegów pielęgnacyjnych w postaci spulchniania ziemi i odchwaszczania ułatwiając roślinie prawidłowy wzrost i rozwój oraz odpowiednie nawadnianie, zwłaszcza w czasie upałów. Najkorzystniej jest podlewać ogórki rankiem letnią wodą, minimalizując ryzyko wystąpienia poważniejszych chorób, które mogą rozwijać się w chłodną noc, kiedy podłoże jest wciąż bardzo wilgotne. Nierzadko ogórki atakują patogeny w formie mikroorganizmów oraz tych dostrzegalnych gołym okiem, które zwalcza się z pomocą środków na szkodniki lub środków grzybobójczych. Dobrym sąsiadem dla ogórka jest koper, cebula, sałata, groch, fasola, buraki lub szpinak. Gorzej znoszą obecność koło siebie pomidorów, ziemniaka czy rzodkiewki. Ale już jako przedplon wymienione wcześniej warzywa sprawdzą się znakomicie, dodając do listy jeszcze zboża. W przy-padku każdej dyniowatej, nie mogą być one uprawiane po sobie, zachowując długą przerwę do pięciu lat. Liście, które zaraz po zbiorze mogłyby przenosić choroby lub szkodniki, zaleca się uprzątnąć z pola / ogródka i spalić.