Nasiona Szczawiu gajowego 0,2g Vilmorin
Opis
Uprawa Szczawiu - w sam raz dla hobbystów!
Szczaw Gajowy Blutampfer Rumex sanguineus
Jak siać? Szczaw wysiewa się do gruntu
od kwietnia do sierpnia na głębokość 1 cm,
w rozstawie 30 - 40 cm. Najlepiej plonuje
w pierwszym roku po kompoście
oraz w drugim po oborniku.
Warunki uprawy: Miejsce chłodne słoneczne,
mało wymagająca gleba o podłożu pH 5.5-6.5,
stwarzają odpowiednie środowisko dla uprawy szczawiu.
Odpowiednia temperatura dla kiełkowania
wynosi co najmniej 10°C, potrafi przezimować w minusowych °C.
Szczaw w jednym miejscu może być uprawiany do 3 - 4 lat.
Zbiór: Między kwietniem, a czerwcem
Praktyczne ciekawostki:
Francuska wieloletnia roślina rdestowata o bardzo krótkim okresie wegetacyjnym korzystnie wzrasta po roślinach bobowatych, okopowych, zbożach. Dbając o właściwe regularne mało obfite poranne nawadniane, przerywanie, nawożenie można zaobserwować pomyślny wzrost szczawiu. Delikatne ostrożne odchwaszczanie młodych roślinek jest kluczowe, we własnym ogrodzie zamiast środków chemicznych warto wykonać to własnoręcznie dla bardziej ekologicznych zbiorów.